Afval scheiden?! Beloon en stimuleer gedragsverandering!

Afval scheiden

Afval scheiden, waarom is dit nodig? Voor elk product dat wij consumeren zijn grondstoffen nodig. Het delven/winnen van deze grondstoffen kost veel geld en tijd. Daarnaast wordt het milieu ontzettend zwaar belast bij het winnen van deze grondstoffen.

Afval scheiden is nodig om grondstoffen uit bestaande producten te hergebruiken en hiermee tijd, geld, milieu en de wereld te besparen.

De Glasbak

In veel huishoudens is het normaal om bijvoorbeeld glas gescheiden weg te gooien. We kunnen ons allemaal wel herinneren dat we op jonge leeftijd al mee gingen naar de glasbak. Dit glas weggooien vonden we leuk, we hoorden het glas kapot vallen in de glasbak en dit gaf een voldoening. Een stimulans. Het stimuleerde je gedrag.

Efteling

Ook is bijna iedereen weleens in de Efteling geweest waar we Holle Bolle Gijs hebben ontmoet. Een typisch voorbeeld van gedrag stimuleren. ‘Papier hier’ riep Holle Bolle Gijs, gooide je er papier in dan zei Gijs ‘dankuwel’. Wij kinderen vonden dit fantastisch en hebben hier veelal positieve herinneringen aan.

En daar gaat het allemaal om, positieve herinneringen en ervaringen meegeven aan gedrag dat gestimuleerd moet worden om afval te scheiden!

Geef een reactie